Welcome!

Welcome to the official BlackBerry Support Community Forums.

This is your resource to discuss support topics with your peers, and learn from each other.

Reply
New Contributor
eyal_s8
Posts: 5
Registered: ‎10-12-2008
My Device: Not Specified
Accepted Solution

BES looking for an SQL databse

hi everyone,

 

trying to install BES for exchange on an SBS2003 server.

 

i am unable to continue installation as the application cannot find some sql database.

 

please help.

 

thanks!

Forums Veteran II
AndyDufresne
Posts: 2,744
Registered: ‎04-01-2008
My Device: Bold

Re: BES looking for an SQL databse


eyal_s8 wrote:

hi everyone,

 

trying to install BES for exchange on an SBS2003 server.

 

i am unable to continue installation as the application cannot find some sql database.

 

please help.

 

thanks!


 

The installation cannot continue as it cannot find the SQL server instance to create a database for BES to use. Is SQL installed on the SBS server already?  ... or have you installed MSDE or SQL 2005 Express edition?

------------------------------
If you've found a solution through a post; please mark it as a solution.
If someone's was particularly helpful, give them kudo's!.


Get busy living, or get busy dying.

http://blog.port3101.org/hdawg/
New Contributor
eyal_s8
Posts: 5
Registered: ‎10-12-2008
My Device: Not Specified

Re: BES looking for an SQL databse

hi, thanks for the reply! actully BES was working perfectly until i changed the admin password and it stopped working.

i changed it but but it didnt help so i uninstalled and now trying to re-install.

how can i tell if there is an sql or msde on the server?

 

Forums Veteran II
AndyDufresne
Posts: 2,744
Registered: ‎04-01-2008
My Device: Bold

Re: BES looking for an SQL databse


eyal_s8 wrote:

hi, thanks for the reply! actully BES was working perfectly until i changed the admin password and it stopped working.

i changed it but but it didnt help so i uninstalled and now trying to re-install.

how can i tell if there is an sql or msde on the server?

 


Ok, a couple of things here:

 

After you change the password you need to follow: KB13909 - How to change the password for the BlackBerry administration account

 

Well ... if you have SBS it depends.  You should contact whoever setup the server to find out how they set it up.  Google will help point you in the right direction.

 

Most likely you have a SQL instance installed so when you put in the servername for the database information it won't connect as it isn't installed as the default instance.  

------------------------------
If you've found a solution through a post; please mark it as a solution.
If someone's was particularly helpful, give them kudo's!.


Get busy living, or get busy dying.

http://blog.port3101.org/hdawg/
New Contributor
eyal_s8
Posts: 5
Registered: ‎10-12-2008
My Device: Not Specified

Re: BES looking for an SQL databse

well, i already changed the password and tried reinstalltion several times so i guess its too late.

i found the version of sql and it was already seup.

how do i fin dthe instance name and how do i type it in the instalation process as i am pretty much stuck there...

even tough i uninstalled bb server, after i re-installed and rebooted it keeps bringing the installation page back with the sql instance name thing which i cannot find.

how do i find this?

i am desperate here :smileyhappy:

pleaseee help!!! :smileyhappy:

thnaks again for your help Andy!

Forums Veteran II
AndyDufresne
Posts: 2,744
Registered: ‎04-01-2008
My Device: Bold

Re: BES looking for an SQL databse


eyal_s8 wrote:

well, i already changed the password and tried reinstalltion several times so i guess its too late.

i found the version of sql and it was already seup.

how do i fin dthe instance name and how do i type it in the instalation process as i am pretty much stuck there...

even tough i uninstalled bb server, after i re-installed and rebooted it keeps bringing the installation page back with the sql instance name thing which i cannot find.

how do i find this?

i am desperate here :smileyhappy:

pleaseee help!!! :smileyhappy:

thnaks again for your help Andy!


 

Start > Run > services.msc <press enter>

 

Search for SQL Server ... when you find a service listed with SQL server there should be something in paranthesis; that is the instance name.

 

When you go back to the BES  installer and it asks for the server name you'll enter in SERVERNAME\INSTANCENAME

------------------------------
If you've found a solution through a post; please mark it as a solution.
If someone's was particularly helpful, give them kudo's!.


Get busy living, or get busy dying.

http://blog.port3101.org/hdawg/
New Contributor
eyal_s8
Posts: 5
Registered: ‎10-12-2008
My Device: Not Specified

Re: BES looking for an SQL databse

[ Edited ]

 

BBServer it is now correctly installed,

but still... i get srp connection faild in the event viewer (bb dispatcher).

 

any ideas?

Message Edited by eyal_s8 on 10-13-2008 05:17 AM
Forums Veteran II
AndyDufresne
Posts: 2,744
Registered: ‎04-01-2008
My Device: Bold

Re: BES looking for an SQL databse


eyal_s8 wrote:

wel!

it is now correctly installed!

but still... i get srp connection faild in the event viewer (bb dispatcher).

 

any ideas?


Search the hard drive of the server for BBSRPTest.exe (should be in C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\Utility ... or Tools; I forget).  go to a cmd prompt and run that executable.

 

Or do telnet srp.na.blackberry.net 3101       (or whatever your SRP host is).  If it connects your cmd prompt window should go blank.

------------------------------
If you've found a solution through a post; please mark it as a solution.
If someone's was particularly helpful, give them kudo's!.


Get busy living, or get busy dying.

http://blog.port3101.org/hdawg/
New Contributor
eyal_s8
Posts: 5
Registered: ‎10-12-2008
My Device: Not Specified

Re: BES looking for an SQL databse

[ Edited ]

firewall was blocking port 3101, changed it and issue solved- works like a charm now.

many thanks Andy

Message Edited by eyal_s8 on 10-13-2008 05:17 AM
Forums Veteran II
AndyDufresne
Posts: 2,744
Registered: ‎04-01-2008
My Device: Bold

Re: BES looking for an SQL databse


eyal_s8 wrote:

firewall was blocking port 3101, changed it and issue solved- works like a charm now.

many thanks Andy

Message Edited by eyal_s8 on 10-13-2008 05:17 AM

 

Sweet!  Make sure that port 3101 connection is only outbound initated; you don't need any inbound initiated connections at the firewall opened for BES

------------------------------
If you've found a solution through a post; please mark it as a solution.
If someone's was particularly helpful, give them kudo's!.


Get busy living, or get busy dying.

http://blog.port3101.org/hdawg/