Welcome!

Welcome to the official BlackBerry Support Community Forums.

This is your resource to discuss support topics with your peers, and learn from each other.

inside custom component

Native Development

Reply
Developer
jessica99327
Posts: 84
Registered: ‎04-22-2013
My Device: BB 10 Dev
My Carrier: Simulator
Accepted Solution

Map view appears white screen

Hi all,

I've looked through a lot of examples and posts on map view but neither of it solve my problem.

Having this simple code in one of my qml files in navigation pane after a button clicked:

 

import bb.cascades 1.0
import bb.cascades.maps 1.0

Page {
    Container {

        layout: DockLayout {
        }

        MapView {
            id: myMap
            horizontalAlignment: HorizontalAlignment.Fill

            onCreationCompleted: {
                myMap.setRenderEngine("RenderEngine3D")
                myMap.longitude = -79.4042;
                myMap.latitude = 43.6481;
                myMap.altitude = 1800.0;

            }
        }
    }
}

 and inserted this into my .pro file:

LIBS += -lbbdata -lbbcascadesmaps -lQtLocationSubset -lGLESv1_CM

 

However, all i got is a black screen and then a white screen.

Any suggestions are welcome.

Thanks in advance.

 

Please use plain text.
Developer
oliver_kranz
Posts: 216
Registered: ‎09-18-2009
My Device: Z10
My Carrier: O2

Re: Map view appears white screen

I would remove the line containing myMap.setRenderEngine(). It should work without it.

 

Furthermore, I experience the same behaviour. Sometimes it takes a long time for the map to show up. First it gets white. And after a long time the map is shown. Maybe, you just have to wait some minutes for the map to show up.

Please use plain text.
Developer
jessica99327
Posts: 84
Registered: ‎04-22-2013
My Device: BB 10 Dev
My Carrier: Simulator

Re: Map view appears white screen

I tried removing it and waited for about 10 mins but still getting a white screen.

Not sure why but I also having the same problem when running the custom map view from blackberry github 

https://github.com/blackberry/Cascades-Samples/tree/master/custommapview

Please use plain text.
Developer
oliver_kranz
Posts: 216
Registered: ‎09-18-2009
My Device: Z10
My Carrier: O2

Re: Map view appears white screen

If you have a SIM card you could try to deactivate WiFi and use the SIM card.

Please use plain text.
Developer
ekke
Posts: 1,510
Registered: ‎04-08-2010
My Device: Z10 (red Limited Edition), Q10, Z30
My Carrier: Telekom.de, O2, Vodafone

Re: Map view appears white screen

is your device 10.0 or 10.1

Maps are working better if device runs 10.1.x

 

does the BlackBerry Maps APP work well ?

-------------------------------------------------------------------------------
ekke (independent software architect, rosenheim, germany)

BlackBerry Elite Developer
International Development Mobile Apps BlackBerry 10 Cascades
Cascades - Workshops / Trainings / Bootcamps

Open Source Enthusiast
blog: http://ekkes-corner.org videos: http://www.youtube.com/user/ekkescorner
bb10-development: http://appbus.org Twitter: @ekkescorner
Please use plain text.
New Developer
bwalter
Posts: 25
Registered: ‎01-23-2013
My Device: BB10 Simulator
My Carrier: Callmobile - T-Mobile

Re: Map view appears white screen

If you are using the simulator:

- linux + safe mode: does not work :smileysad:

- windows + normal mode + simulator 10.1.0.1483: WORKS!

 

There is an issue with the simulator (or with vmware?) which prevents the simulator from working in normal mode.

 

I am currently using Linux for the SDK (with Qt Creator) and the simulator is running on my Windows machine. Ports 21, 23, 443, 4455 and 8000 are forwarded using the PassPort tool.

Please use plain text.
Developer
jessica99327
Posts: 84
Registered: ‎04-22-2013
My Device: BB 10 Dev
My Carrier: Simulator

Re: Map view appears white screen

My device is 10.0 while my simulator also in 10.0:smileysad: 

I didn't install 10.1 is because is not an official release yet for z10.

Blackberry map app works great but not the sample code.

Any ideas that I can get the map works on 10.0?

Please use plain text.
Developer
ekke
Posts: 1,510
Registered: ‎04-08-2010
My Device: Z10 (red Limited Edition), Q10, Z30
My Carrier: Telekom.de, O2, Vodafone

Re: Map view appears white screen


jessica99327 wrote:

My device is 10.0 while my simulator also in 10.0:smileysad: 

I didn't install 10.1 is because is not an official release yet for z10.

Blackberry map app works great but not the sample code.

Any ideas that I can get the map works on 10.0?


I never had luck with cuistom maps on 10.0.x devices. For some it worked, not for me. perhaps depends from the country you're doing this.

 

You can use 10.0 API but the devices must be running 10.1.x OS - there are many fixes with maps done.

 

I have one app using those Maps and decided to have 10.1 as minimum on the devices.

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------
ekke (independent software architect, rosenheim, germany)

BlackBerry Elite Developer
International Development Mobile Apps BlackBerry 10 Cascades
Cascades - Workshops / Trainings / Bootcamps

Open Source Enthusiast
blog: http://ekkes-corner.org videos: http://www.youtube.com/user/ekkescorner
bb10-development: http://appbus.org Twitter: @ekkescorner
Please use plain text.
Developer
jessica99327
Posts: 84
Registered: ‎04-22-2013
My Device: BB 10 Dev
My Carrier: Simulator

Re: Map view appears white screen

Thanks for the info:smileyhappy:

But if I set the minimum target to 10.1, isn't that means devices having 10.0 unable to install the app?

 

So the only way to display the map view in 10.0 is to open up the blackberry map app from my app is it, no alternatives?

 

Thanks.

Please use plain text.
Developer
ekke
Posts: 1,510
Registered: ‎04-08-2010
My Device: Z10 (red Limited Edition), Q10, Z30
My Carrier: Telekom.de, O2, Vodafone

Re: Map view appears white screen


jessica99327 wrote:

Thanks for the info:smileyhappy:

But if I set the minimum target to 10.1, isn't that means devices having 10.0 unable to install the app?

 


yep


jessica99327 wrote:

So the only way to display the map view in 10.0 is to open up the blackberry map app from my app is it, no alternatives?

 


think, that 10.1 will be very soon on most BB10 Devices available. Don#t know about your app - perhaps 10.1 is sooner available for consumers then your release ;-)

-------------------------------------------------------------------------------
ekke (independent software architect, rosenheim, germany)

BlackBerry Elite Developer
International Development Mobile Apps BlackBerry 10 Cascades
Cascades - Workshops / Trainings / Bootcamps

Open Source Enthusiast
blog: http://ekkes-corner.org videos: http://www.youtube.com/user/ekkescorner
bb10-development: http://appbus.org Twitter: @ekkescorner
Please use plain text.