Welcome!

Welcome to the official BlackBerry Support Community Forums.

This is your resource to discuss support topics with your peers, and learn from each other.

inside custom component

Native Development

Reply
BlackBerry Development Advisor
smcveigh
Posts: 668
Registered: ‎11-29-2011
My Device: developer
My Carrier: other

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units


maribou wrote:

I am not sure I can get my hands on a more up-to-date device prior to the 10k deadline.  Oh well, as long as this problem is limited to a small number of the original Alphas, we shouldn't worry about it too much.  What we need is a smooth BlackBerry 10 launch and good market acceptance.  Then both RIM and third-party developers will be ok in the long run.


I'm sure community members would be able to help test your app out for you.  I'd like to ideally see an RMA/upgrade for the affected devices if it is blocking development (I have started a dialogue on this), or at the very least, if the developer agreements allow for it, to try and organize a community pool of folks willing to test apps, or even swap devices if their apps do not depend on the camera.

 

Cheers,

Sean

Please use plain text.
Developer
maribou
Posts: 40
Registered: ‎04-01-2009
My Device: Torch 9810
My Carrier: Rogers

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units

[ Edited ]

Here is the front camera result:

 

Initially:

viewfinder window found!
Touch event
camera_take_photo() error 5
Release event

 30..40 seconds later (the phone went on standby prior to the second attempt to take picture)

Touch event
camera_take_photo() error 45
Move event
Move event
Release event

 After another 30 seconds, I get error 45 while attempting to take picture.

 

What do those error codes represent (5 and 45)?

Please use plain text.
BlackBerry Development Advisor
smcveigh
Posts: 668
Registered: ‎11-29-2011
My Device: developer
My Carrier: other

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units

[ Edited ]

If you can prevent it from going into standby (increase the screen-lock timer in settings->display to 5 minutes or something), that would be a good test.  When the device goes into standby, we actually power down the camera hardware, so the results could be misleading.

 

The error numbers correspond to members of camera_error_t (camera_api.h), which in turn just translate to errno.h codes.  5 = EIO,  45 = EDEADLK.   Both of these are pointing me towards a similar conclusion.

 

So to confirm, this was after changing to CAMERA_UNIT_FRONT ?

 

Cheers,

Sean

Please use plain text.
Developer
maribou
Posts: 40
Registered: ‎04-01-2009
My Device: Torch 9810
My Carrier: Rogers

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units

Yes it was the front camera:

    // open camera and configure viewfinder
    //if (init_camera(CAMERA_UNIT_REAR) == EOK) {
    if (init_camera(CAMERA_UNIT_FRONT) == EOK) {

 Without the screen-lock I only see error 5:

viewfinder window found!
Touch event
camera_take_photo() error 5
Release event
--- after 30-40 sec ---
Touch event
camera_take_photo() error 5
Release event
--- another 30-40 sec ---
Touch event
camera_take_photo() error 5
Release event

 

Please use plain text.
New Developer
lmuller
Posts: 20
Registered: ‎03-27-2012
My Device: Z10 LE, PlayBook & Dev Alpha C
My Carrier: Vodafone

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units

Hi Sean,

 

as requested my anwsers:

 

1. I'm using a Dev Alpha A

2. I'm planning to write camera apps and working on camera support for openFrameworks add-on ofxQNX https://github.com/falcon4ever/ofxQNX

3. OS version: 10.0.9.1675

4. Yes

5. Yes, app seems to lockup

6. No photos are captured the console only outputs this:

 

viewfinder window found!
Touch event
camera_take_photo() error 5Move event
Move event
Release event
Touch event
camera_take_photo() error 5Move event
Move event
Move event

 

A video and report of the issue: https://www.blackberry.com/jira/browse/BBTEN-529

Please use plain text.
BlackBerry Development Advisor
smcveigh
Posts: 668
Registered: ‎11-29-2011
My Device: developer
My Carrier: other

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units


maribou wrote:
Without the screen-lock I only see error 5:

Thanks!

Please use plain text.
Contributor
spoutnik
Posts: 38
Registered: ‎07-06-2012
My Device: DevAlpha, PlayBook
My Carrier: BaseDE, BouyguesFR

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units

Hi,

just to add me to the list:

  1. Dev Alpha A
  2. Yes ..
  3. 10.0.9.1675
  4. In the beginning the screen is black but I can see the gui elements. Then it hangs and turns completely dark. When I quit the app the icon is grayed out as if it was still running
  5. I hav not tried that .. I will do over the week-end
  6. I hav not tried that .. I will do over the week-end

As someone said before. I think you guys got more important stuff to focus on! But if you think this could be a potential bug that might also impact the final device then I would be more than happy to help to fix it.

Cheers,

Toby

Please use plain text.
Developer
pradeep_ch
Posts: 543
Registered: ‎12-23-2010
My Device: Z10
My Carrier: Airtel

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units

And one more thing,

 

Once the camera app got stucked I am unable to play video in general.

Then I have to restart the device, with out opening the cam, I am able to play the video,

Again if I start the cam then it is stucking and I am unable to play any video throug the program also.

 

 

Thanks.

Please use plain text.
Trusted Contributor
sucroid
Posts: 195
Registered: ‎03-12-2012
My Device: PlayBook
My Carrier: None

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units

How does one bring the camera back up to life after device comes back from standby?
Sucroid.com
Sweet Apps for the Fans
Please use plain text.
BlackBerry Development Advisor
smcveigh
Posts: 668
Registered: ‎11-29-2011
My Device: developer
My Carrier: other

Re: Non-Functioning Cameras on Dev Alpha Units


pradeep_ch wrote:

Once the camera app got stucked I am unable to play video in general.

Then I have to restart the device, with out opening the cam, I am able to play the video,



Great.. thanks for this.  This was what I was expecting to hear, but I wasn't sure if there was an easily accessible video player on the Dev Alpha build that you are using.

 

Cheers,

Sean

Please use plain text.