If you are using Internet Explorer, please remove blackberry.com from your compatibility view settings.

Welcome!

Welcome to the official BlackBerry Support Community Forums.

This is your resource to discuss support topics with your peers, and learn from each other.

inside custom component

Native Development

Reply
Developer
d3v3l0p3r
Posts: 162
Registered: ‎07-19-2012
My Device: Q5, Q10, Z10, Z30, PlayBook
My Carrier: Carrier
Accepted Solution

Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

So the specs are out: 

http://id.blackberry.com/smartphones/blackberry-z3-en/specifications.html

 

and it looks indeed z3 will have 540 x 960 resolution.

 

I know cascades with the QML Containers should scale to the right resolution but there are cases where fine grained precision is required which depends on app knowing what resolution it runs on. 

 

In our apps we have several places where we need to adjust things depending on  resolution.

 

Our question is how to test our apps on Z3 BEFORE users start downloading the apps potentially complaining about the UI not working properly? 

 

I just checked the simulator and the version posted on developer site is from Dec 2013 which I assume does not have Z3 resolution.

 

thanks

---
If you find my post helpful please "like" it and "accept as a solution"
Please use plain text.
Developer
BBSJdev
Posts: 6,036
Registered: ‎07-05-2012
My Device: Playbook, Z10 LE, Dev Alpha C
My Carrier: Orange

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

I've been told there will be a blog posting on this subject shortly.

 

Keep a look out for it.

 


If you've been helped click on Like Button, if you've been saved buy the app. :smileyhappy:

Developer of stokLocker, Sympatico and Super Sentences.
Please use plain text.
Developer
BBSJdev
Posts: 6,036
Registered: ‎07-05-2012
My Device: Playbook, Z10 LE, Dev Alpha C
My Carrier: Orange

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

Apparently resolution and the simulator won't be an issue so I'm as interested as you are what BlackBerry have done here.


If you've been helped click on Like Button, if you've been saved buy the app. :smileyhappy:

Developer of stokLocker, Sympatico and Super Sentences.
Please use plain text.
Developer
ekke
Posts: 1,439
Registered: ‎04-08-2010
My Device: Z10 (red Limited Edition), Q10, Z30
My Carrier: Telekom.de, O2, Vodafone

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

I got an information that all what works for Z30 (half HD) will work on Z3 (qHD)

because the OS does the scaling

So nothing should be done for apps working on 720x1280

-------------------------------------------------------------------------------
ekke (independent software architect, rosenheim, germany)

BlackBerry Elite Developer
International Development Mobile Apps BlackBerry 10 Cascades
Cascades - Workshops / Trainings / Bootcamps

Open Source Enthusiast
blog: http://ekkes-corner.org videos: http://www.youtube.com/user/ekkescorner
bb10-development: http://appbus.org Twitter: @ekkescorner
Please use plain text.
Developer
d3v3l0p3r
Posts: 162
Registered: ‎07-19-2012
My Device: Q5, Q10, Z10, Z30, PlayBook
My Carrier: Carrier

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

[ Edited ]

Thanks . So for example if I set MinWidth=100 for a control on a "regular" Q10 device with 720 horizontal resolution it will have actual 100 pixels width, but on a Z3 with 540 horizontal resoution the OS will automatically draw this container with a 75 pixel width without me needing to do anything??? If this is true then what will happen if I want to set control on a Z3 screen to be of exactly 100 pixels? Do i need to set the width to 133 then? This will be really confusing.

---
If you find my post helpful please "like" it and "accept as a solution"
Please use plain text.
Developer
ekke
Posts: 1,439
Registered: ‎04-08-2010
My Device: Z10 (red Limited Edition), Q10, Z30
My Carrier: Telekom.de, O2, Vodafone

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

here's the answer: nothing to do for different resolution :smileyhappy:

 

http://devblog.blackberry.com/2014/04/the-blackberry-z3-developer-specs/

 

only if you rely on sensors there's a difference:

no NFC, Magnetometer or Gyroscope sensor

-------------------------------------------------------------------------------
ekke (independent software architect, rosenheim, germany)

BlackBerry Elite Developer
International Development Mobile Apps BlackBerry 10 Cascades
Cascades - Workshops / Trainings / Bootcamps

Open Source Enthusiast
blog: http://ekkes-corner.org videos: http://www.youtube.com/user/ekkescorner
bb10-development: http://appbus.org Twitter: @ekkescorner
Please use plain text.
Developer
d3v3l0p3r
Posts: 162
Registered: ‎07-19-2012
My Device: Q5, Q10, Z10, Z30, PlayBook
My Carrier: Carrier

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

This explains it then. As far as app is concered it does run on 720×1280 at all times and the actual resolution is not used anywhere. thanks!

---
If you find my post helpful please "like" it and "accept as a solution"
Please use plain text.
Developer
billbsb
Posts: 143
Registered: ‎03-25-2011
My Device: Playbook, Z10 L.E.
My Carrier: Vodafone NL

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

Should we worry about creating assets for high and low resolution devices? I can imagine that the Z3 will have some performance hits for dealing with high resolution assets designed for the Z30. Also, the app download will be unnecessarily large since it could have 3x the number of assets for each resolution. Hardware fragmentation complexity issues on the rise ...

Cheers!
Please use plain text.
Developer
BBSJdev
Posts: 6,036
Registered: ‎07-05-2012
My Device: Playbook, Z10 LE, Dev Alpha C
My Carrier: Orange

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

That's the nature of technology unfortunately, time and progress marches on so fragmentation and compromises will always be with us.
Perhaps when we all have 8K screens across all our devices we'll be happy and stop but somehow I doubt it. :-)

If you've been helped click on Like Button, if you've been saved buy the app. :smileyhappy:

Developer of stokLocker, Sympatico and Super Sentences.
Please use plain text.
Developer
BBSJdev
Posts: 6,036
Registered: ‎07-05-2012
My Device: Playbook, Z10 LE, Dev Alpha C
My Carrier: Orange

Re: Z3 has this awkward resolution - how to test my apps

As I understand it the Z3 is for a limited market, if most of your sales are within that region then perhaps it's worth doing otherwise we just have to see if this resolution is sold in further devices in different regions. Personally I hope not.

If you've been helped click on Like Button, if you've been saved buy the app. :smileyhappy:

Developer of stokLocker, Sympatico and Super Sentences.
Please use plain text.