Welcome!

Welcome to the official BlackBerry Support Community Forums.

This is your resource to discuss support topics with your peers, and learn from each other.

inside custom component

BlackBerry® OS Smartphones


Thank you for visiting the BlackBerry Support Community Forums.

BlackBerry will be closing the BlackBerry Support Community Forums Device Forums on April 1st (Developers, see below)

BlackBerry remains committed to providing excellent customer support to our customers. We are delighted to direct you to the CrackBerry Forums, a well-established and thorough support channel, for continued BlackBerry support. Please visit http://forums.crackberry.com or http://crackberry.com/ask. You can also continue to visit BlackBerry Support or the BlackBerry Knowledge Base for official support options available for your BlackBerry Smartphone.

"When we launched CrackBerry.com 10 years ago, we set out to make it a fun and useful destination where BlackBerry Smartphone owners could share their excitement and learn to unleash the full potential of their BlackBerry. A decade later, the CrackBerry community is as active and passionate as ever and I know our knowledgeable members and volunteers will be excited to welcome and assist more BlackBerry owners with their questions."

- Kevin Michaluk, Founder, CrackBerry.com

Developers, for more information about the BlackBerry Developer Community please review Join the Conversation on the BlackBerry Developer Community Forums found on Inside BlackBerry.


Reply
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎02-27-2013
My Device: bold 9930
My Carrier: smart

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

thank you. sorry i din't see your first reply.
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎03-07-2013
My Device: Bold 9650
My Carrier: Smart Communications

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

Good day!

 

I'm searching all over places and found this.

 

I can't register to BIS though my wireless carier says that the mobile #/SIM I'm using is already registered for a BB plan.

 

When I check the host routing table, it's empty.

 

I don't know what to do from this point.

 

I hope you can help me on this as well.

 

Thanks in advance.

 

 

Hall of Famer III
Posts: 59,102
Registered: ‎11-28-2008
My Device: DTEK50 (AAI82), PRIV (AAI795), Z10/Z30/Q10 (10.3.2.2813), Playbook (2.1.0.1917)
My Carrier: TMobile USA

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.


jherwynne wrote:

Good day!

 

I'm searching all over places and found this.

 

I can't register to BIS though my wireless carier says that the mobile #/SIM I'm using is already registered for a BB plan.

 

When I check the host routing table, it's empty.

 

I don't know what to do from this point.

 

I hope you can help me on this as well.

 

Thanks in advance.

 

 


Hi and Welcome to the Community!

 

I can think of a few reasons, and they are all already discussed above in this thread...I'll recap a little for you:

  • If the PIN is registered to a BIS plan on a different carrier, then that carrier must release it before yours can create one for you. Typically, they will only accept that "release" request from the actual account holder...so if that's not you, then you may well be stuck.
  • If your HRT is empty, have you done what is recommended above for populating it? I can't tell from your post...
  • Does your carrier natively support your specific BB Model? You can check via the official download portal...but if they do not, then you may have significant challenges getting it to work on their network.
  • What further did your carrier say? After all, they are your SOLE SOURCE for any formal support on this issue...only they can escalate your case into BlackBerry if enhanced support is needed...no one here can do that (unless you are lucky enough for one of the formal BB folks here to respond to you).

Good luck and let us know!


Occam's Razor nearly always applies when troubleshooting technology issues!

New to the Community? Click here and also here for helpful guidance. Also please click here for additional helpful information to guide you as you proceed. I always recommend that you treat your BlackBerry like any other computing device, including using a regular backup schedule...click here for an article with instructions. If anyone has been helpful to you, please show your appreciation by clicking the button. Need a reference to BB10 OS/SR versions? Click here. Need a specific BB10 AutoLoader? Send me a private message.

...................................................... ......................................................
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎03-07-2013
My Device: Bold 9650
My Carrier: Smart Communications

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

I got a sprint branded bold 9650 unlocked. I wipe data upon getting it. Inserted my SIM and registered for a BB service. Unfortunately, it did work. Anyway I can populate the hrt by myself?
Hall of Famer III
Posts: 59,102
Registered: ‎11-28-2008
My Device: DTEK50 (AAI82), PRIV (AAI795), Z10/Z30/Q10 (10.3.2.2813), Playbook (2.1.0.1917)
My Carrier: TMobile USA

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

I suggest the following steps, in order, even if they seem redundant to what you have already tried (steps 1 and 2 each should result in a message coming to your BB...please wait for that before proceeding to the next step):

1) Register HRT

  • KB00510 How to register a BlackBerry smartphone with the wireless network
  • Please wait for one "registration" message to arrive to your Messages app

2) Delete and Resend Service Books

  • KB05000Delete the service book for the BlackBerry Internet Service email account from the BlackBerry smartphone
  • If you have no CMIME entry, then skip the deletion
  • KB02830 Send the service books for the BlackBerry Internet Service
  • Please wait for "Activation" Messages, one per already configured email account, to arrive in your Messages. If you have no already configured email accounts, please wait 1 hour.

3) Batt Pull Reboot

  • With power ON, remove the back cover and pull out the battery. Wait about a minute then replace the battery and cover. Power up and wait patiently through the long reboot -- ~5 minutes. See if things have returned to good operation. Like all computing devices, BB's suffer from memory leaks and such...with a hard reboot being the best cure.

Hopefully that will get things going again for you! If not, then you should contact your mobile service provider for formal support and to see if they can tell you why this is not working for you.

Good luck!


Occam's Razor nearly always applies when troubleshooting technology issues!

New to the Community? Click here and also here for helpful guidance. Also please click here for additional helpful information to guide you as you proceed. I always recommend that you treat your BlackBerry like any other computing device, including using a regular backup schedule...click here for an article with instructions. If anyone has been helpful to you, please show your appreciation by clicking the button. Need a reference to BB10 OS/SR versions? Click here. Need a specific BB10 AutoLoader? Send me a private message.

...................................................... ......................................................
New Contributor
Posts: 3
Registered: ‎03-07-2013
My Device: Bold 9650
My Carrier: Smart Communications

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

I found the answer to the question.

 

In terms of Blackberry service (for those people living in the Philippines), better use Globe.  They have a way to restore HRT by just sending a text message to have it pushed to your phone.

 

In my case, I sent BBMAX 50 to 8888 and it pushed the HRT to my phone, as well as registered me for 1 day of unlijmited browsing and BB services (social, email and messenger).

 

Smart, on the other hand, didn't know what I'm talking about when I mentioned HRT nor Host Routing Table.

 

 

New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎03-11-2013
My Device: Tour 9360
My Carrier: Tata Docomo India

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

[ Edited ]

Hi,

 

I have a Tour 9360 that I brought with me to India last year hoping to use the SIM/Gsm compatibility function, and stay in touch the family back in the US. My first service provider (vodafone) happily sent me servic books and my phone registered itself with no trouble. My second service provider (tata docomo) gave me a hard time, but i did a wipe and toyed around with my phone and finally got it to work. Everything was fine. Until last week. 

 

Last week i tried to create a password for my phone, and although it is one I use for other purposes too, somhow the phone got locked and my password would not get accepted. I was forced to do a wipe (and a scrub!), and when it came back to life, everything was gone. I don't care about the contacts because those were backed up. However, in 'setup' the only email option that exists now is for an enterprise account. Unsurprisingly, the Host Routing Table is empty, and it will register afresh either. The network never goes to EDGE, and usually stuck at 'edge', and sometimes go to GSM, eve. And finally, I have been unable to send service books to my phone using tata docomo's BIS website. I have checked, there are no security policies from the OLD provider/server, but when I did the wipe, I did get an email from Sprint (the guys who first provided the phone, but the associated number/account was closed). 

 

I have a sinking feeling this is a lost case, but if you think not, I will be eagerly awaiting your reply.

 

Fingers crossed,

Samira

 

Removed personal information to comply withCommunity GuidelinesandTerms and Conditions of Use.

Hall of Famer III
Posts: 59,102
Registered: ‎11-28-2008
My Device: DTEK50 (AAI82), PRIV (AAI795), Z10/Z30/Q10 (10.3.2.2813), Playbook (2.1.0.1917)
My Carrier: TMobile USA

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

Hi and Welcome to the Community!


samirajunaid wrote:

My second service provider (tata docomo) gave me a hard time, but i did a wipe and toyed around with my phone and finally got it to work. Everything was fine. Until last week. 


After a WIPE, all of the tricks that were done to get it to work are wiped out. You must do those tricks again now that the device has been wiped. I have no way to know what those tricks were...you need to go back to whoever got it to work and do all of that over again.

Good luck!


Occam's Razor nearly always applies when troubleshooting technology issues!

New to the Community? Click here and also here for helpful guidance. Also please click here for additional helpful information to guide you as you proceed. I always recommend that you treat your BlackBerry like any other computing device, including using a regular backup schedule...click here for an article with instructions. If anyone has been helpful to you, please show your appreciation by clicking the button. Need a reference to BB10 OS/SR versions? Click here. Need a specific BB10 AutoLoader? Send me a private message.

...................................................... ......................................................
New Contributor
Posts: 4
Registered: ‎03-11-2013
My Device: Tour 9360
My Carrier: Tata Docomo India

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.

But can you tell from my IMEI number and PIN if there are any other reasons why this is happening? If not, I shall continue with my half-an-hour a day investment routine to cracking this berry! Being a bit geeky, I can sometimes get carried away and lose track of time!

 

Thanks again btw, that was really prompt...

Hall of Famer III
Posts: 59,102
Registered: ‎11-28-2008
My Device: DTEK50 (AAI82), PRIV (AAI795), Z10/Z30/Q10 (10.3.2.2813), Playbook (2.1.0.1917)
My Carrier: TMobile USA

Re: Host Routing Table is Empty. Can't register because no response.


samirajunaid wrote:

But can you tell from my IMEI number and PIN if there are any other reasons why this is happening?


Exactly how would you propose I do that? The only people who have access to systems to do such an investigation are employees of BlackBerry as well as the carriers -- of which I am neither. Perhaps you misunderstand what these forums are? These are not anything to do with any formal support from BlackBerry. Rather, these are a user-to-user community of volunteers who try and help each other out. As such, I'm just another user like you...I have no access to any systems to do anything formal at all. To have that looked into, you must work with your mobile service provider as they do have such system access.

 

Good luck!


Occam's Razor nearly always applies when troubleshooting technology issues!

New to the Community? Click here and also here for helpful guidance. Also please click here for additional helpful information to guide you as you proceed. I always recommend that you treat your BlackBerry like any other computing device, including using a regular backup schedule...click here for an article with instructions. If anyone has been helpful to you, please show your appreciation by clicking the button. Need a reference to BB10 OS/SR versions? Click here. Need a specific BB10 AutoLoader? Send me a private message.

...................................................... ......................................................