Welcome!

Welcome to the official BlackBerry Support Community Forums.

This is your resource to discuss support topics with your peers, and learn from each other.

inside custom component

Java Development

Reply
Highlighted
Developer
Posts: 216
Registered: ‎09-11-2008
My Device: 9000(Bold)

EDGE Vs. edge

Hi,

 

I'm trying to open a socket connection on my BB 8820 AT&T  (OS 4.5) using all the familiar methods

and i noticed that when the device is connected to "edge" it fails but when its connected to "EDGE"

i have no problem doing so.

My question is, is there a problem to open socket or use the device Data plan when the device is connected to "edge"

and not "EDGE"?

 

Thanks.

Developer
Posts: 17,012
Registered: ‎07-29-2008
My Device: Z10 LE, Z30, Passport
My Carrier: O2 Germany

Re: EDGE Vs. edge

capital letters indicate that your device has established a tunnel to the BES.

----------------------------------------------------------
feel free to press the like button on the right side to thank the user that helped you.
please mark posts as solved if you found a solution.
@SimonHain on twitter
Developer
Posts: 216
Registered: ‎09-11-2008
My Device: 9000(Bold)

Re: EDGE Vs. edge

 

Hi,

 

The only problem is that my device isn't connected to BES, i just have BB and SIM with Data Plan.

 

Developer
Posts: 1,474
Registered: ‎04-14-2009
My Device: Not Specified

Re: EDGE Vs. edge

[ Edited ]

I think GPRS, EDGE, and 3G in capital letters mean that the device is connected to the RIM network infrastructure (BES or BIS) via the cellular interface.

Developer
Posts: 216
Registered: ‎09-11-2008
My Device: 9000(Bold)

Re: EDGE Vs. edge

 

Ok, so if the "edge" icon appears and not "EDGE" how can i still browse the internet?

Also, does it affect only socket connections?

 

Developer
Posts: 1,474
Registered: ‎04-14-2009
My Device: Not Specified

Re: EDGE Vs. edge

WAP 1.x or WAP 2.0? Change the Event Log to Debug level, then start loading a web page in your web browser and see what type of connection and where the OS opens...

Developer
Posts: 216
Registered: ‎09-11-2008
My Device: 9000(Bold)

Re: EDGE Vs. edge

 

I'm using WAP2 and I've noticed that the browser opened using WAP2 as well.

The difference may be that i'm using Socket and i don't know about the Browser.

Developer
Posts: 1,474
Registered: ‎04-14-2009
My Device: Not Specified

Re: EDGE Vs. edge

The availability of WAP 2.0 has nothing to do with whether the network type is displayed in upper- or lower-case...

Developer
Posts: 216
Registered: ‎09-11-2008
My Device: 9000(Bold)

Re: EDGE Vs. edge

 

I've read many posts on the internet that people complained when the icon is "edge" some of the data services didn't work on their BB, that's why i suspect it prevents from my application from opening Socket and connecting the internet.

I have to add that it happens randomly and sometimes i succeed to make the connection.

Developer
Posts: 1,474
Registered: ‎04-14-2009
My Device: Not Specified

Re: EDGE Vs. edge

Lower-case "edge" should only affect network routes passing through the RIM network infrastructure: MDS and BIS-B.